Voor particulieren

Als huiseigenaar wil je er het liefst voor zorgen dat je milieuvriendelijk en duurzaam omgaat met stroom en gas. In veel landen in Europa wordt daarom fors geïnvesteerd om consumenten aan te moedigen duurzame oplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen.

In Nederland is dat echter niet zo aantrekkelijk. Voor particulieren zijn er wel enkele belastingvoordelen te behalen zoals de BTW-teruggave, maar er is geen landelijke subsidieregeling meer. Ook dit jaar is er op dat gebied niets verandert. Welke voordelen krijg je dan wel als particulier?

BTW-teruggaaf op zonnepanelen

De overheid heeft het mogelijk gemaakt om BTW-teruggave te krijgen over het gehele aankoop- en installatiebedrag. Dat komt er in de praktijk op neer dat je als particulier 21% minder betaalt voor een zonnepanelen systeem. Voor de wet ben je dan namelijk ondernemer geworden, die stroom levert en dien je dus ook aangifte te doen. Echter is speciaal voor zonnepanelen eigenaren een ontheffing. Deze regeling is dus een aantrekkelijke stimulans, die de kosten flink kan drukken.

Lokale subsidies op zonnepanelen

Hoewel er voor particulieren geen landelijke subsidie beschikbaar is in 2021, zijn er op gemeentelijk niveau soms wel mogelijkheden. De regelingen zijn heel uiteenlopend. Soms kun je makkelijker leningen krijgen als je van plan bent te investeren in duurzame oplossingen; ook heb je kans dat je een bijdrage krijgt van jouw gemeente of provincie.

Om te bekijken welke subsidie je kunt krijgen op zonnepanelen, moet je informeren bij de gemeente en/of provincie waarin je woont. Wellicht kun je profiteren van een aantrekkelijke regeling. Daarmee kunnen de kosten een stuk later uitvallen. Bekijk ook deze website van de overheid: www.energiesubsidiewijzer.nl voor informatie over actuele lokale subsidies.

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten.