Voor bedrijven

Als bedrijf kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen op duurzame vormen van energie. Ook dit jaar zijn er enkele subsidies die de overstap financieel aantrekkelijker maken: zo kun je extra aftrek krijgen op de inkomstenbelasting of de vennootbelasting (door gebruik te maken van de MIA, KIA en VAMIL regelingen). Ook de SDE+ subsidie, die geldt voor grote projecten, is de moeite van het bekijken waard. Zie: www.rijksoverheid.nl/sde

De klimaatdoelen halen

De Nederlandse overheid heeft de wereldwijde klimaatdoelstellingen ondertekend. Dat betekent dat in 2020 meer dan 15% van de energie die verbruikt wordt in het land, van duurzame aard moet zijn. Mede met het oog op die doelstelling worden ondernemers gestimuleerd om de overstap te maken naar meer duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Zakelijke subsidies zijn zo vormgegeven, dat je als bedrijf extra fiscale aftrek kunt krijgen.

Terugverdienen van de kosten

Ondanks de subsidies blijft het aanschaffen van zonnepanelen natuurlijk een flinke investering. Maar door de ontwikkelingen van de technologie en dalende prijzen is het tegenwoordig mogelijk om deze investering al terug te verdienen binnen enkele jaren. Afhankelijk van het verbruik en de hoeveelheid panelen kan je soms al binnen 6 jaar de hele investering terugverdienen. Daarna maak je winst, want je bespaart een hoop. In speciale gevallen, bijvoorbeeld als je een groot project gaat starten of als je asbestsanering uit laat voeren, zijn er nog enkele andere regelingen waar je als bedrijf extra van kunt profiteren.

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten.