Stroom terugleveren

Natuurlijk werken zonnepanelen voornamelijk overdag goed. In de nacht of als het een mistige winterdag is zijn de opbrengsten nihil. Op heldere zomerdagen kan het zijn dat de hoeveelheid stroom die je met de panelen opwekt meer is dan dat je op dat moment kunt verbruiken. Die extra stroom kun je (terug)verkopen aan het energienet en krijg je hiervoor een vergoeding, deze regeling wordt ook wel de ‘terugleververgoeding’ genoemd.

Tekort of overschot aan stroom

Stroom kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk opwekken, maar is het een stuk lastiger om deze energie op te slaan. Daarom wordt overtollig stroom naar het energienet geleid en kun je met slecht weer of in de nacht het van het net afnemen. Aan het einde van het jaar wordt de rekening als het ware verheven en krijg je een bepaald bedrag terug (bij een overschot) of betaal je voor je totale verbruik minus wat je opgewekt hebt aan kWh’s.

Wat is de terugleververgoeding?

Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je ‘teveel’ hebt geleverd, krijg je een vergoeding. Die ligt vrij laag en is eigenlijk de kostprijs van stroom: de vergoedingen liggen tussen de €0,04 euro en €0,07 euro per kWh en verschillen per energiemaatschappij. Toch kan dit een leuke besparing opleveren aan het einde van het jaar.

De salderingsregeling ligt echter onder vuur: de overheid dreigt de regeling af te schaffen en het leveren van energie op het net minder aantrekkelijk te maken voor particulieren. Tot 2023 zal de huidige regeling echter in stand gehouden worden, en kan je gebruik maken van deze regeling. Houd deze website van de Rijksoverheid ook in de gaten over de laatste update m.b.t. de wetgeving omtrent de terugleververgoeding: www.rijksoverheid.nl/salderen

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten.