Salderen

Actuele informatie?
Deze website wordt niet meer bijgehouden. Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2022 op deze website: www.subsidie-zonnepanelen2022.nl

Als je zonnepanelen op je dak hebt wekt deze energie voor je hele huishouden op. Het kan dan zijn dat je op zonnige dagen meer energie produceert dan dat je verbruikt. Op andere dagen kan het ook voorkomen dat je niet genoeg energie kunt genereren en je stroom moet afnemen van het net om dit te compenseren. In Nederland is wettelijk vastgelegd dat dit overschot en de afname tegen elkaar mogen worden afgestreept. Dit wordt ‘salderen’ genoemd.

Huidige salderingsregeling gegarandeerd tot 2023?

Als je je afvraagt of het voor jou nu een goed idee is om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je de salderingsregeling meenemen in je beslissing. Het is namelijk recentelijk besloten dat de salderingsregeling zal blijven bestaan tot en met 2023. Dat betekent dat je tot die tijd evenveel ontvangt voor de stroom die je te veel genereert als voor de stroom waar je voor zou betalen. Dit is inclusief transportkosten en belastingen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een energiemeter die terug kan draaien. Houd er echter wel rekening mee dat dit alleen van toepassing is tot aan de salderingsgrens (die staat gelijk aan jouw afname van stroom op jaarbasis en is voor elk huishouden weer anders).

Optimaal rendement van je zonnepanelen

Om zo veel mogelijk voordeel te halen uit de salderingsregeling, is het dus belangrijk dat je een zo hoog mogelijk rendement van je zonnepanelen krijgt. Hier vind je enkele tips om dit te bewerkstelligen.

  • Schaf het juiste type zonnepanelen aan voor jouw situatie
  • Onderhoud je zonnepanelen goed en regelmatig (ook schoonmaken; vuil en vogelpoep verwijderen)
  • Laat periodiek een prestatiecheck uitvoeren
  • Zorg dat de zonnepanelen ideaal zijn gepositioneerd voor jouw locatie
  • Het is erg belangrijk om onder de salderingsgrens te blijven en niet meer te produceren dan je verbruikt

Nadelen van de salderingsregeling

Helaas is het niet zo dat je een onbeperkt overschot aan energie voor een even goede prijs kunt verkopen aan je energiebedrijf (alles boven de salderingsgrens). Hiervoor krijg je wel een vergoeding, maar deze is aanzienlijk lager in verband met de BTW en de hoge energiebelasting die op stroom worden geheven. Alleen de kostprijs van stroom wordt in dat geval uitbetaald (dit varieert en is bijv. 0,5 of 7 eurocent per kWh bij bepaalde energiemaatschappijen).

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken