Salderen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, wordt je in feite een kleine ondernemer. De stroom die je zelf niet gebruikt wordt geleverd aan het openbare net. Op dagen dat de zon niet schijnt, verbruik je juist weer meer energie dan je zelf opwekt. Voor de stroom die je over hebt, krijg je een vergoeding. Onderaan de streep wordt berekend of je meer energie hebt geleverd, of juist meer hebt afgenomen. Hoe hoog die uitvalt, is per geval verschillend en is compleet afhankelijk van de opgewekte stroom en het verbruik in je huishouden.

Wat telt mee voor de saldering?

De salderingsgrens, de hoeveelheid energie die je van het energiebedrijf terugkrijgt, is voor iedereen anders. Dat maakt de rekensom ook steeds weer anders. Afhankelijk van hoeveel je afneemt en hoeveel energie je levert, kan het zijn dat je aan het einde van het jaar bijbetaalt of juist een bepaald bedrag overhoudt. De salderingsgrens is exacte het aantal afgenomen kWh’s, als je meer dan de grens afneemt krijg je dus een terugleververgoeding. Laat je adviseren door zonnepaneelexperts want meer produceren dan nodig kan kostentechnisch nadelig voor je zijn, gezien de vergoeding per kWh relatief laag is.

Update 1: de regeling was gegarandeerd tot 2023 maar Minister Wiebes gooit de salderingsregeling al in 2020 op de schop. Hier meer over op Business Insider.

Update 2: ‘Minister Wiebes (Economische Zaken) moet afzien van zijn plan om de huidige salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen al in 2020 stop te zetten’. Dat zegt de www.consumentenbond.nl in een brief aan deze minister.

Salderen in 2023

Deze regeling zal in de toekomst versoberd worden of zelfs geheel afgeschaft worden omdat het de overheid veel geld kost (en volgens politiek Den Haag niet effectief is). Inmiddels is echter wel toegezegd dat de salderingsregeling zoals hij nu bestaat, voort zal blijven bestaan tot 2023. Daarmee zijn bezitters van zonnepanelen zeker van deze besparing, die kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Een aantal rekenvoorbeelden van Consuwijzer (ACM):

> Voorbeeld 1
Jouw energiebedrijf levert jou 3500 kWh en jouw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruik je 1000 kWh. Je levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door jouw terug geleverde energie 1000 kWh afgetrokken. Je moet nog voor 2500 kWh betalen.

Lever je meer terug dan jouw energiebedrijf levert?
Dan krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft je hiervoor een terugleververgoeding tegen de kostprijs van stroom.

> Voorbeeld 2
Jouw energiebedrijf levert je 500 kWh. Jouw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt je zelf 1000 kWh. Je levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net.

De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door jou terug geleverde energie van 1200kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700kWh die over blijft ontvang je een terugleververgoeding.

Laat meerdere specialisten je adviseren over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op en vergelijk de prijzen.

Meer over salderen vind je hier: Consuwijzer

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten.