BTW zonnepanelen 2021

Er is op dit moment anders dan voor bedrijven geen landelijke subsidie voor particulieren als zij zonnepanelen willen aanschaffen. Echter kun je wel gebruik maken van de BTW-regeling en het betaalde BTW-bedrag terugvorderen. Hoe werkt dat precies – en hoeveel bespaar je daarmee op de aanschaf?

Ontheffing aanvragen

Op alle producten en diensten betaal je doorgaans BTW. Deze belasting wordt geïnd bovenop het betaalbedrag. Door een ontheffing aan te vragen betekent dat je na de aanschaf en plaatsing van de panelen, recht hebt op teruggave van 21% van de gemaakte kosten.

Als eigenaar van zonnepanelen ben je voor de wet in dit geval een kleine ondernemer. Je doet dus aangifte van BTW – en hebt recht op teruggave van die BTW voor de aanschaf van de panelen.

Wel of geen aangifte doen?

Het doen van aangifte kan je dus flink wat geld besparen. Sommige mensen zien er echter tegenop om ieder kwartaal BTW-aangifte te doen – iets dat je in principe geacht wordt te doen als eigenaar van zonnepanelen. Daarvoor kun je echter vrijstelling vragen na het eerste kalenderjaar. Zo heb je wel het voordeel van de BTW-teruggaaf, maar hoef je niet ieder kwartaal aan de slag met formulieren.

Een andere (maar minder populaire) optie is om een boekhouder in te huren dat jouw aangifte voor je doet. Dit kost echter wel geld; let dus op de kosten die je hiermee maakt waardoor het rendement van je investering dus lager wordt.

Verder zijn er zonnepaneelbedrijven die de aangifte volledig voor je kunnen verzorgen: gratis. Zij werken dan vaak samen met een boekhouder die de aangiftes van klanten van meerdere bedrijven verwerkt. De prijs zit in het totaalbedrag verwerkt, want niks is gratis natuurlijk.

Wat kosten zonnepanelen in 2021?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten.

Bron: www.belastingdienst.nl